Wanneer het eigenlijk al zeker is (echo, scan, al eerder gehad) dat er zich een sarcoom bevindt, kun je je afvragen of een biopsie wel zo noodzakelijk is.
Bij het afnemen van een biopt wordt er nogal geduwd en getrokken. Niks klein scherp naaldje even erin en eruit. Sarcomen geven mee en aan de ene kant staat iemand de huid met de hand tegen te houden, terwijl de ander zo hard mogelijk de naald met grijpertje midden in de tumor duwt en een beetje gaat wrikken om zoveel mogelijk weefsel te bemachtigen. En zelfs al is het sarcoom nog zo mooi ingekapseld, uiteraard zijn er bloedingen en vochtverlies. Dat kan niet anders.
“Daar houden ze rekening mee met de operatie, ze opereren vanuit de biopsie-hoek en bovendien nemen ze het snijgebied altijd ruim ”.
Tussen de biopsie en de operatie zat bij mij (door de bestraling) 3 maanden. Er is vanuit een andere hoek geopereerd dan vanuit de biopsiehoek. De tumor is krap uitgesneden omdat hij “zo mooi ingekapseld lag”.
Tijd en ruimte genoeg dus voor kwaadaardige cellen om aan de wandel te gaan.
“Daar is nou juist de bestraling voor”.
Bestraling bij sarcomen slaat soms aan, en soms niet. Vooral bij de meer agressieve vormen, die sneller uitzaaien, slaat de bestraling vaker NIET aan.
samenvattend
- Sarcomen zijn voor een ervaren arts heel aardig herkenbaar. Bovendien worden er tevoor allerlei onderzoeken gedaan (als PET/CT-scan) die niets aan onduidelijkheid overlaten. Een biopt dient dan dus alleen om te bevestigen wat men eigenlijk al weet
- het nemen van een biopt heeft geen invloed op de behandelwijze: kwaadaardig of niet, er moet zowiezo geopereerd worden.
- de definitieve beoordeling, het rapport (hoe kwaadaardig, welke graad, etc) wordt pas na de operatie opgemaakt
Zorg er in elk geval voor dat er zo min mogelijk tijd ligt tussen biopsie en operatie. Bestraling kan ook nà de operatie, dat maakt geen enkel verschil. Ga er niet van uit dat de opererend arts weet vanuit welke hoek de biopsie is genomen. Ga er ook niet automatisch van uit dat degeen met wie je de gesprekken voert, degeen is die je opereert.
Soms is een biopsie noodzakelijk. En soms is het dat niet.
Maar louter “het volgen van het standaardprotocol” zonder eigenlijke noodzaak kun je je vraagtekens bij zetten. Natuurlijk is iemand vrij om dan toch voor een biopsie te kiezen. Maar je bent ook vrij om het bij je arts ter discussie te stellen. Je kunt het niet overdoen. Waarom wil je het extra risico nemen?