Er is een groot verschil tussen de ziekenhuizen. Laat je de huisarts kiezen of maak je zelf een bewuste keuze? Zo ja, ga je voor een lokaal ziekenhuis of eentje in kanker gespecialiseerd? Kies je een academisch ziekenhuis of liever eentje met ervaren artsen? Hoe vaak hebben ze “jouw” operatie gedaan? Gaan ze voor standaardprotocol of bekijken ze per individu wat de beste behandeling is? Geven ze alleen de gangbare behandelingen als chemo en bestraling of hebben ze ook toegang tot de meer moderne technieken? Kijken ze naar een genezende behandeling als je uitzaaiingen hebt/krijgt of geven ze je dan meteen op? Hoe goed gaan ze met jou om als patient?

http://www.zorgkaartnederland.nl/ziekenhuis

http://www.kiesbeter.nl/Home.aspx

http://www.independer.nl/ziekenhuis/intro.aspx

http://www.zorgkiezer.nl/ziekenhuis

http://www.deltalloyd.nl/zorgverzekering/zorgvergelijker/zorgvergelijker.jsp#0

http://www.unive.nl/zorgverzekering/ziekenhuisvergelijken

Ik denk dat het nuttig is ook de afdeling en de behandelend arts te googelen. Vooral bij academische ziekenhuizen is de arts die opereert een ander dan degeen die je bij de gesprekken hebt gezien, vraag naar de naam en google die ook. Dan weet je meteen of het een ervaren arts is, of één in opleiding, die het nog moet leren.

De reviews zijn soms verrassend, sommige patienten slaan een ziekenhuis hoog aan omdat het eten er zo goed was. Uiteraard leuk meegenomen (maar bij kanker niet echt doorslaggevend).

Verzekeringsmaatschappijen hebben soms speciale afdelingen voor advies bij Oncologie, ze zijn over het algemeen erg goed op de hoogte van het reilen en zeilen in de verschillende ziekenhuizen en de specialismen. Ook kunnen ze nuttig zijn bij wachttijdbemiddeling, second opinion en, niet onbelangrijk, welke vergoedingen vooraf moeten worden aangevraagd en wat niet wordt vergoed.