Gekleurde berichtgeving van stichting hersentumor.nl
Amsterdam, 15 november 2006. Vorige week woensdag 8 november, verscheen er in de media een persbericht van hersentumor.nl. In dit bericht stelde de stichting dat er geen verband kan zijn tussen de zendmast en de drie hersentumoren op de Troelstraschool. Ook de andere klachten van de kinderen op de school, zoals hoofdpijn en duizeligheid kunnen onmogelijk veroorzaakt worden door de UMTS/GSM zendmast daar op het dak, zo stelt de stichting. De stichting Hersentumor.nl heeft tot doel om onafhankelijke en betrouwbare informatie te geven over hersentumoren. Het initiatief tot het persbericht zou dan ook zijn voorgekomen naar aanleiding van vragen van betrokkenen over de kwestie.
Als lokale partij in Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer (LSG) staan we in direct contact met veel ouders en omwonenden. Geen van allen waren tot voor kort bekend met het bestaan van deze stichting. Dit gegeven, en het op een aantal punten aantoonbaar onjuist onderbouwde bericht van hersentumor.nl, riep vragen op over het hoe en waarom van dit persbericht. Gezien de enorme commerciële belangen die de telecom industrie, maar ook de overheid heeft bij een snelle en soepele uitrol van het antennenetwerk (het moet voor januari 2007 gereed zijn, anders volgen er enorme financiële sancties) is ‘waakzaamheid’ geboden. Waakzaamheid voor belangenverstrengeling, of zelfs ook maar de schijn daarvan. Niet zelden zien we immers wetenschappers die in dienst van de telecom industrie werken, en daarom gezien de enorme financiële belangen onmogelijk nog onafhankelijk kunnen zijn in hun berichtgeving op dit gebied. Dit zou uiteraard ook voor de stichting hersentumor.nl een punt van aandacht moeten zijn geweest in de besluitvorming rondom het versturen en formuleren van het bericht.
Iedereen weet inmiddels dat wetenschappers en deskundigen op dit gebied niet eenduidig in hun opvattingen zijn. Opmerkelijk dan dat stichting hersentumor.nl schadelijkheid wel nu al volledig uitsluit. Gedegen onderzoek naar lange termijn effecten is er immers nog niet. Niet voor niets dat dit nu daarom in opdracht van de gezondheidsraad nog zal gaan plaatsvinden. Stichting hersentumor.nl wel echter nu toch al zeker dat er geen verband kan zijn tussen genoemde gezondheidsklachten en zendmasten, ook niet op de lange termijn. Opmerkelijk ook dat de stichting op een aantal manieren gerelateerd is aan de telecomindustrie. Opmerkelijk want telecommunicatie en hersentumoren hebben geen enkel verband met elkaar, stelt de stichting zelf. Ook opmerkelijk is dat uitgerekend bestuurslid en tevens pr medewerker T. Kroese van stichting hersentumor.nl dit persbericht heeft opgesteld en doen uitgaan. De heer Kroese is namelijk managing director van de Corporate Communications tak van Zandbeek/Kroese, het communicatieadviesbureau met grote klanten uit de telecomindustrie, waaronder Ericsson, Telfort en KPN. Ook het vroegere bedrijf Invision dat de site van de stichting hersentumor.nl heeft gemaakt behoort nu tot Zandbeek/Kroese. Op de site van Zandbeek/Kroese wordt verslag gedaan over hoe “ Van Zandbeek Corporate Communicatie zich thuis voelt in de telecombranche”. En dat bij het bureau als geen ander weet wat de do's en dont's zijn in de telecombranche".
Tevens blijkt dat het bureau aanwezig was bij het KPN UMTS experience in Rotterdam. Klant Ericssons vertelt waarom Zandbeek zo'n goede partner in deze is: “omdat ze de gevoeligheden van onze branche kennen”. Zandbeek/Kroese is ook expert op het gebied van imago vorming van bedrijven of branches en beschikt over uitstekende contacten met de media, en dat komt natuurlijk goed uit bij het communiceren over deze ‘gevoeligheden’.
Wat dat betreft maakt Zandbeek/Kroese haar reputatie waar, het artikel van hersentumor.nl is kritiekloos overgenomen door de media, zelfs door media die eerder geen aandacht aan de zaak hadden besteed.
Ook LSG hoopt uiteraard dat er tussen zendmasten en hersentumoren en andere gezondheidsklachten geen verband is. En ook dat dit daarom nu snel, hoe moeilijk dit waarschijnlijk ook is, door wetenschappers eensgezind kan worden aangetoond. Tot die tijd dient, vooral voor kinderen, het voorzorgsprincipe te worden toegepast. Dat er wel een verband is tussen de stichting hersentumor.nl en de telecomindustrie is inmiddels wel aangetoond. Kroese/Zandbeek weten, zoals ze zelf stellen wat de “gevoeligheden van de telecomindustrie zijn”. Het zijn bovendien communicatie experts met mediacontacten, ze weten hoe het werkt dus, een machtige en tevens verdachte combinatie in deze. Genoeg redenen dus voor hen, om zelfs maar niet eens de schijn van belangenverstrengeling tegen zich te willen hebben in deze uitermate gevoelige en complexe discussie. Dat uitgerekend de heer Kroese zelf de PR en berichtgeving in deze kwestie verzorgd is op z’n zachts gezegd daarom hoogst ongelukkig.
Nancy van Beest
Duo Raadslid leefbaar Geuzenveld/Slotermeer (lsg) Amsterdam