Wie is bekend met Immuno/hyperthermie

  • Jolanda

    Vorige week hebben we te horen gekregen dat mijn moeder aan een ongeneeslijke vorm van kanker lijdt, primaire tumor onbekend.

    Ze wil graag alles proberen, er valt nix meer te verliezen niet waar.

    Viavia zijn we aan een artikel gekomen over prof. Günter Haase uit Prüm (D) die mensen succesvol schijnt te behandelen met immunotherapie en hyperthermie. Wie heeft hier ervaringen/info over??

    Groetjes,

    Jolanda

  • lotte

    beste jolanda,

    Ik heb zelf geen ervaringen hiermee maar op de site

    www.kanker-actueel.nl staat veel info, vooral over alternatieve behandelingen en ook over hyperthermie.

    veel sterkte en hopenlijk kun je hier wat info vinden.

    groetjes,

    Lotte

  • MandyW

    Hoi Jolanda

    Hyperthermie is warmte therapie ik heb er nog wat info over als je wilt

    mail me dan even dan mail ik jouw wel met de info

    groeten Mandy

    mandywouda@hetnet.nl

  • MandyW

    Mijn moeder is overigens behandeld met Hyperthermie voordat ze overleed op 43 jarige leeftijd

  • MandyW

    Hyperthermie

    Warmtebehandeling of hyperthermie is momenteel in veel gevallen nog een behandeling die in het kader van wetenschappelijk onderzoek wordt gegeven. Dat betekent dat patiënten niet zomaar in aanmerking kunnen komen voor deze behandeling. Hyperthermie wordt op zijn waarde onderzocht in verschillende academische en in kanker gespecialiseerde ziekenhuizen in Nederland. Momenteel financiert de Nederlandse Kankerbestrijding onderzoek naar deze therapie in academische centra in Groningen, Utrecht en Rotterdam. In het verleden is ook onderzoek in Amsterdam (AMC) gesubsidieerd.

    Het achterliggend idee van warmtetherapie is eigenlijk al meer dan een eeuw oud. Artsen ontdekten dat bij mensen met kanker die hoge koorts kregen als gevolg van een bijkomende infectieziekte het ziekteproces positief werd beïnvloed. In de vijftiger jaren van deze eeuw werd bekend dat tumorcellen ook door temperatuurverhoging doodgingen. Simpel gezegd is hyperthermie het kunstmatig verhogen van de lichaamstemperatuur waardoor tumorcellen worden beschadigd. Maar daar is de afgelopen decennia heel veel onderzoek voor nodig (geweest) om dat op een verantwoorde en effectieve manier te laten gebeuren.

    Bij hyperthermie wordt bij een patiënt eigenlijk op kunstmatige manier hoge koorts (40 - 45) opgewekt. Die temperatuursverhoging heeft vooral effect of tumorcellen die men `zuurstofarm' noemt. Of tumorcellen zuurstofarm of zuurstofrijk zijn heeft te maken met hun mate van doorbloeding (zuurstof wordt via het bloed aangevoerd). In gezond weefsel is de bloedvoorziening in orde en dus kan men met hyperthermie de tumorcellen selectief aanpakken. Maar omdat er ook zuurstofrijke tumorcellen zijn die niet gevoelig zijn voor deze warmtebehandeling moet er een combinatie met een andere therapie, radio- of chemotherapie plaatsvinden.

    In eerste instantie is het effect van de combinatie radiotherapie en hyperthermie onderzocht bij zogeheten `oppervlakkige tumoren', zoals huidtumoren, zoals het melanoom en uitzaaiingen in het littekengebied na een borstamputatie. Bij die laatste groep patiënten bleek dat toevoeging van lokale hyperthermie aan radiotherapie tot een aanzienlijke verbetering van het resultaat leidde: in plaats van bij 30% had de combinatiebehandeling nu bij 78% van de behandelde vrouwen succes. De warmtebehandeling van deze oppervlakkige tumoren is het experimentele stadium dan ook al voorbij.

    In de tachtiger jaren is men begonnen met onderzoek naar de mogelijkheden om ook dieper gelegen tumoren met hyperthermie te behandelen. Bijvoorbeeld bepaalde vormen van endeldarm-, blaas- en baarmoederhalskanker. Verwarming van deze dieper gelegen tumoren wordt bereikt door gebruik te maken van elektromagnetische straling. De patiënt ligt tijdens de behandeling in een soort `trommel'. Om de temperatuur inwendig te controleren worden meetinstrumentjes ingebracht via een catheter die, afhankelijk van de plaats van de tumor, in de vagina, blaas of de endeldarm wordt geschoven. Patiënten ervaren deze behandeling toch als behoorlijk zwaar.

    Uit het onderzoek tot op heden concluderen wetenschappers dat de combinatie van radiotherapie en hyperthermie ook tot de standaardbehandeling zou moeten behoren van baarmoederhalskanker in bepaalde stadia van ontwikkeling. Het onderzoek naar de combinatie van hyperthermie met chemotherapie bevindt zich nog in een vroeg experimenteel stadium. Dat betekent dat voor een dergelijke behandeling in het kader van wetenschappelijk onderzoek patiënten om hun medewerking gevraagd worden voor wie geen andere behandeling meer voorhanden is.

    Meer weten? Bij het voorlichtingscentrum van de Nederlandse Kankerbestrijding zijn verschillende artikelen over hyperthermie verkrijgbaar. Bel gratis: 0800 -022 66 22 : de Hulp- en Informatielijn.

    groeten Mandy