geen punktie borstkanker?

  • anneke

    ik ben 48 jaar en er is bij mij een knobbeltje in mijn borst met verdenking op kwaadaardigheid. Nu wil ik dus pertinent geen punktie vanwege het toch redelijk grote risico van uitzaaiing daardoor. Mijn specialist kon zich daar niet mee verenigen, haar goed recht, ze heeft me alleen twee weken aan het lijntje gehouden omdat ze gedacht had dat ik wel voor een punktie zou kiezen als het om een kwaadaardigheid zou gaan.

    niet dus , ik wil wel geopereerd worden maar zonder punktie,. wie heeft hier ook ervaring mee? Ik ben op zoek naar een goede specialist die zelf een keus durft te maken, zonder zich wat aan te trekken van de zogenaamde medische ethiek.

    Anneke

  • Judith

    Ik begrijp je redenering niet zo heel goed. Een punctie is om te zien of het om iets goed- of kwaadaardigs gaat. En inderdaad, er bestaat een theoretische kans, dat je door de punctie kwaadaardige cellen versleept, die elders gaan nestelen (uitzaaien).

    Maar hoe stel je je dan een operatie in 1x voor? Dan moet er dus geopereerd worden met de onzekerheid van het wel/niet kwaadaardig zijn van de tumor, en moet er een veel ruimere marge gezond weefsel rond de tumor worden aangehouden, dan wanneer je tevoren weet of het goed of kwaadaardig is. Tijdens de operatie wordt met een vriescoupe gekeken, of het kwaadaardig is of niet, maar omdat je dit ten tijde van het wegsnijden niet weet, moet je dus veel meer weghalen dan je anders had hoeven doen wanneer gewoon al bekend was dat het kwaadaardig of goedaardig was. Hou je tijdens de operatie deze ruime marges van gezond weefsel NIET aan, dan is het uitzaairisico nog groter dan dat van een punctie.

  • Lucienne

    Hallo Anneke…

    Het voordeel van een punctie kan zijn..dat er word geconstateerd of de tumor goed of kwaadaardig is..dat is ook het doel van de punctie.

    Nu wil dat niet altijd ook de juiste diagnose zijn.

    Maar het is wel zo..dat als geconstateerd word dat de tumor kwaadaardig is.. in ieder geval het schildwachtklier onderzoek gedaan kan worden..wat niet meer kan als de tumor er eenmaal uit is en blijkt kwaadaardig te zijn.

    Als achteraf blijkt dat de tumor kwaadaardig is..worden je okselklieren verwijderd en pas dan kan gezien worden of dit wel nodig is/was.

    Praat nog eens goed met je arts..over de voor en nadelen en het hoe en waarom..het kan wel degelijk uitmaken in het te vervolgen traject dat je doorloopt.

    Succes en sterkte LucienneJudith schreef:

    >

    > Ik begrijp je redenering niet zo heel goed. Een punctie is om

    > te zien of het om iets goed- of kwaadaardigs gaat. En

    > inderdaad, er bestaat een theoretische kans, dat je door de

    > punctie kwaadaardige cellen versleept, die elders gaan

    > nestelen (uitzaaien).

    > Maar hoe stel je je dan een operatie in 1x voor? Dan moet er

    > dus geopereerd worden met de onzekerheid van het wel/niet

    > kwaadaardig zijn van de tumor, en moet er een veel ruimere

    > marge gezond weefsel rond de tumor worden aangehouden, dan

    > wanneer je tevoren weet of het goed of kwaadaardig is.

    > Tijdens de operatie wordt met een vriescoupe gekeken, of het

    > kwaadaardig is of niet, maar omdat je dit ten tijde van het

    > wegsnijden niet weet, moet je dus veel meer weghalen dan je

    > anders had hoeven doen wanneer gewoon al bekend was dat het

    > kwaadaardig of goedaardig was. Hou je tijdens de operatie

    > deze ruime marges van gezond weefsel NIET aan, dan is het

    > uitzaairisico nog groter dan dat van een punctie.