wel of geen chemo bij weke delen sarcoom?

  • Jannek_

    chirurgie heeft de voorkeur boven chemo, ook bij metastasen

    sarcoma.nl - metastasen

    Als wekedelensarcomen zich uitzaaien, is dit meestal naar de longen. Tweede plaats naar de lever. Ten derde soms naar de botten of het lymfesysteem. Ook in deze gevallen is chirurgie de beste optie.

    Als er heel veel uitzaaiingen zijn die supersnel groeien ook dan is chirurgie de beste optie.

    oncoline richtlijnen, reresectie vs chemo

    Het wekedelensarcoom metastaseert bij voorkeur naar de longen. Indien een R0 resectie is uitgevoerd is de vijfjaarsoverleving 35% Ook van reresectie van longmetastasen is in een selecte groep van patiënten een vijfjaarsoverleving bij 35% van de patiënten gezien Intensieve follow-up na resectie van longmetastase(n) wordt geadviseerd.

    (resectie: het chirurchisch verwijderen; reresectie: het opnieuw opereren indien blijkt dat de tumorranden niet vrij zijn van kankercellen)

    Conclusie

    Metastasectomie verdient de voorkeur vanwege het te verwachten overlevingsvoordeel.

    Aanbeveling

    Er wordt geadviseerd dat chirurgische behandeling (opereren) van longmetastasen (uitzaaiing in de long) van het wekedelensarcoom de voorkeur heeft boven chemotherapie

    umcg.nl / kankerwiehelpt.nl/KWF

    Chemotherapie is bij weke delen sarcomen geen gebruikelijke behandeling omdat weke delen sarcomen (muv Ewing-sarcomen en Rhabdomyosarcomen) tot nu toe weinig gevoelig zijn gebleken voor deze behandeling. Een behandeling met cytostatica wordt om deze reden uitsluitend toegepast in het kader van onderzoek naar nieuwe behandelingen.

    IKNL-signaleringsrapport

    Slechts een enkel tumortype komt nu nog in aanmerking voor systemische behandeling met chemotherapie. In tegenstelling tot sarcomen, die uitgaan van de botten, bestaat in het algemeen geen indicatie voor adjuvante chemotherapie bij weke-delen sarcomen

    kankerwiehelpt.nl/KWF

    Uitzaaiingen van een weke delen sarcoom doen zich meestal voor in de longen. Als er elders geen uitzaaiingen zijn en er is geen kwaadaardig weefsel meer in het oorspronkelijke tumorgebied, dan kan operatie van deze uitzaaiingen in de longen bij een aantal patiënten toch langdurige overleving bieden.

    Lancet - 20 jarige studie bij 351 patiënten met weke delen sarcoma stadium II/III

    resultaat: Geen significant verschil in totale overleving (OS) of recidief vrije overleving (RFS) tussen de beide behandelingsgroepen (chemo en placebo). Bovendien werd er geen subgroep uitgehaald die eventueel zou hebben geprofiteerd van aanvullend chemotherapie.

    conclusie:

    Toevoeging van aanvullende behandeling met chemo met doxorubicine en ifosfamide aan de standaardbehandeling van chirurgie en radiotherapie bij weke delen sarcoma heeft geen nut en geen positief effect op overall overleving (OS) of ziektevrije tijd (RFS).

    ——————————–

  • Jannek_

    Erasmus MC Kanker Instituut desgevraagd over het nut van chemo bij WDS

    "Het klopt dat de succeskansen van chemotherapie erg beperkt zijn.

    Helaas zijn er echter geen betere alternatieven voorhanden."

    British Medical Journal (BMJ) / Universiteit van Bristol

    Tweederde van alle kankerpatiënten in Engeland ontvangen weinig of geen enkele informatie over de overlevingskansen bij chemotherapiebehandeling vooraf gaande de beslissing om de therapie toe te passen. Palliatieve chemotherapie voor geavanceerde kanker geeft geringe overlevingskansen en dat dient de patiënt te weten vóór de chemotherapiebehandeling aanvangt.

    De te verwachten levensduur is eerder maanden dan jaren bij palliatieve chemotherapie. Motivatie van de artsen is dat het beter is de patient een sprankje hoop te geven dan slecht nieuws te moeten vertellen.

    Onderzoekers stellen dat dokters voldoende en realistische informatie dienen te verstrekken op een gevoelig juist tijdstip in het tempo van de patiënt.

    enquete onder Amerikaanse oncologen

    drie van de vier artsen zou elke vorm van chemotherapie weigeren vanwege de ondoeltreffendheid en de vernietigende effecten

    The Lancet 1991 - dr. A. Braverman

    “Veel oncologen bevelen voor praktisch elk type tumor chemotherapie aan, met een vertrouwen dat niet wordt ontmoedigd door de vrijwel constante mislukkingen.”

    The Lancet, aug.1991

    Chemotherapie slaagt er zelden in om het leven van patiënten met de meest voorkomende typen organische kanker op noemenswaardige wijze te verlengen of de levenskwaliteit te verbeteren. Ongeveer 80% van de chemotherapie wereldwijd toegepast heeft geen enkel nut. Toch zijn noch de artsen, noch de patienten bereid om ervan af te zien.

    —————————-

  • Jannek_

    wegen de gevaren van doxorubicine wel op tegen het broodmagere resultaat?

    Harvard-universiteit en de Universiteit van Massachusetts Amherst

    Tumoren ontstaan door een ongeremde celdeling. Cytostatica beschadigt de stamcellen waardoor ongeremde celdeling kan ontstaan.

    De bestaande tumor wordt afgeremd (niet genezen), tegelijk wordt een basis voor nieuwe tumoren gelegd.

    Hoofdonderzoeker Markstein: “We hebben ontdekt dat chemotherapie gericht op het bestrijden van snel groeiende tumoren bij dieren een omgekeerd effect hebben op stamcellen, waardoor ze zich te snel gaan delen. Dit was een verrassing.”

    University of Rochester: chemo beschadigt de hersenen

    - beschadigt gezond DNA, vooral die van sneldelende cellen

    cardiotoxisch (tast het hart aan)

    hartfalennachemo.nl: de meest bekende veroorzakers van hartfalen door chemotherapie zijn de anthracyclines (zoals doxorubicine of adriamycine) en trastuzumab maar ook andere cytostatica kunnen hartschade veroorzaken

    veel voorkomende fouten bij toediening: verkeerde dosis, verkeerd tijdstip, verkeerd medicijn

    minder voorkomend: verkeerde patient, ondeskundige of onsteriele toediening (Schulmeister 2006)

    rapport Onbedoelde Schade in Nederlandse Ziekenhuizen - ziekenhuisopnames 2004

    . medicamenteuze cardiomyopathie, nierinsufficiëntie en sepsis bij doxorubicine waardoor overlijden: is niet te vermijden

    . leukopenie en pneumonitis na chemotherapie (doxorubicine en cyclofosfamide voor mammaca), waardoor resp. insufficiëntie en beademing: is niet te vermijden

    . dit rapport bevat ook talrijke fouten die bij chemotherapie zijn voorgekomen gedurende het dossieronderzoek en die wél vermeden hadden kunnen worden

    —————————————