Er zijn aardig wat artikelen te vinden die redelijke argumenten aandragen dat de zuurgraad van je lichaam van invloed is op belangrijke processen in je lichaam, en dus ook op kanker. In hoeverre het echt tegen kanker helpt weet ik uiteraard niet, maar het is zonder meer interessante stof en ik hoor graag jullie mening hierover.

Hieronder een korte samenvatting, willekeurig van internet geplukt.

de zuurgraad

- wordt gemeten in PH-waarden, die lopen van 0-14

- PH 7 is neutraal, lager dan 7 is zuur, hoger dan 7 is basisch (is hetzelfde als alkalisch)

- optimaal voor het lichaam is 7.35, licht basisch dus

- wordt beinvloed door voeding, stress, ziekte, medicatie, zware inspanning (verzuring van de spieren), roken, leeftijd

gevolgen als je lichaam te zuur is

- bacterien, schimmels, virussen gedijen beter

- darmflora raakt ontregeld door schimmels en bacterien (diarree, obstipatie, prikkelbare darm)

- glazuur gebit wordt aangetast, cariës

- zuren lossen kalk op (vgl ontkalken met azijn)

- slaapstoornissen, obstipatie, zure oprispingen, beslagen tong, infectiegevoeligheid

- haaruitval, huidproblemen, spierkrampen, depressie, libidoverlies, allergieën

- diabetes, jicht, hartinfarct, reuma, beroerte, maagzweer, botontkalking

wat het lichaam zelf doet als het te zuur is

- onttrekt kalk, magnesium, ijzer, mineralen om het evenwicht te herstellen (vgl tuinder die kalk toevoegt aan te zure grond, kalk is een base)

- lever en nieren verwerken het teveel aan zuur, als ze het niet aankunnen ontstaan gal- nier- en blaasstenen of het wordt opgeslagen in het bindweefsel

- cellen scheiden meer koolzuur uit, dit wordt afgevoerd via het bloed naar de longen, de hoeveelheid koolzuur beïnvloedt de ademhaling (snelheid, diepte)

kanker - dr. Otto Warburg, nobelprijswinnaar

- zuurstof en koolzuur hebben invloed op de transformatie van kankercellen

- zure omgeving, lage ph: kankercellen gedijen beter, gewone cellen juist slechter

basische omgeving, hoge ph: precies andersom

- als de PH hoger is dan 8: kankercellen, virussen, schimmels krijgen het heel moeilijk

- de meeste kankerpatienten in zijn onderzoek hadden een PH van 5-6

NB: aangeraden wordt om de PH niet al te lang boven de 8 te houden, een veel te lage zuurgraad kan klachten tot gevolg hebben.

voeding

- kaas, koffie, bier, fris, vlees, vis, peulvruchten, noten, zaden, granen, pasta, suiker, alcohol, witbrood: maakt je lichaam zuurder

- groente (vooral tomaat, pompoen, komkommer, aardappel en selderij), fruit, olijfolie, thee: basisch, maakt je minder zuur

- balans: 80% basisch, 20% uit de “zure” groep (want er zitten wel voedingsstoffen in die je nodig hebt)

- appelzuur, citroenzuur, ascorbine (de vrije zuren): geen invloed

- zuur smakende producten, bijv citroen: zijn meestal basisch

- over melk en soja zijn de meningen verdeeld

Het zuurvrij reumadieet echter laat alle zuursmakende en zuurbevattende voeding weg, net als zoetsmakend fruit en groentesappen. Zelfs wortelsap schijnt een pijnaanval te kunnen veroorzaken. Suiker maakt zuur, dus wellicht heeft dit met de natuurlijke suikers te maken?

verhogen van de PH-waarde (verlagen van de zuurgraad)

- vermijd in elk geval vlees, vis, kaas, ei, koffie, suiker, alcohol

- eet volwaardige plantaardige producten

- veel water te drinken is goed voor het bindweefsel en helpt de nieren en lever

- baking soda / natriumbicarbonaat verlaagt de zuurgraad maar kan diarree veroorzaken als je er gevoelig voor bent; het wordt gebruikt in de keuken (maar is geen wondermiddel)

- magnesium

- er zijn supplementen te koop met een hoog base-gehalte, die binden de zuren

De PH-waarde kun je zelf simpel, pijnloos en goedkoop testen door een teststripje in urine, speeksel of bloed te dopen. De verkregen kleur vergelijk je met een kleurentabel die bij de teststrips zit. In de loop van de dag kan het wisselen, dus meet steeds op dezelfde tijd.

Strips zijn te koop op internet (thuistest, 100 strips voor ca € 15,-) en bij sommige apotheken. Teststrips voor vijverwater voldoen overigens ook, mocht je die toevallig in huis hebben.